Guvernul a aprobat recent printr-o ordonanta de urgenta reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% incepand cu 1 ianuarie 2016.

 

Astfel, dividendele distribuite persoa­nelor fizice si juridice romane, precum si dividendele obtinute din Romania de persoane nerezidente, vor fi impo­zitate cu 5%, fata de 16% in prezent.

Masura era prevazuta initial sa se aplice incepand cu 1 ianuarie 2017, insa Guvernul a devansat cu un an reducerea impozitului pe dividende la 5%, cota redusa aplicandu-se pentru dividendele distribuite incepand cu 1 ianuarie 2016.

In mod concret, impozitul pe dividende se va stabili prin aplicarea cotei de impozit de 5% asupra dividendului brut distribuit de catre persoanele juridice romane incepand cu 1 ianuarie 2016, beneficiarii veniturilor din dividende incasand efectiv 95% din dividendul brut distribuit.

Va reamintim faptul ca impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se platesc dividendele. Cu toate aceste, in cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale.

 

Cu titlu de exemplu, va prezentam urmatoarea situatie practica:

 

In baza AGA din aprilie 2016 se decide distribuirea sumei de 50.000 RON sub forma de dividende catre asociati persoane fizice romane. Asumand faptul ca anul fiscal al societatii este anul calendaristic, impozitul pe dividende se va retine astfel:

  • daca se platesc dividendele in august 2016, impozitul pe dividende se declara si se achita la bugetul de stat pana pe 25 septembrie 2016; insa
  • daca dividendele nu se platesc asociatilor si/sau actionarilor pana la 31 decembrie 2016, impozitul pe dividende se declara si se achita pana pe 25 ianuarie 2017.

 

Totodata, tinem sa precizam faptul ca nu vor avea obligatia achitarii impozitului pe dividende persoanele juridice romane care distribuie dividende unor alte persoane juridice romane la care detin o participatie de minim 10% din titlurile de participare pe o perioada de cel putin 1 an, la data platii respectivelor dividende.

 

In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), aceasta nu se va va aplica veniturilor din dividende obtinute de persoane fizice in anul 2016 cu conditia ca persoanele respective sa obtina si alte venituri care sunt supuse CASS. Insa, incepand cu 1 ianuarie 2017, pentru veniturile din dividende se va datora CASS chiar daca persoanele fizice beneficiare ale dividendelor obtin si alte venituri.

 

In acest context favorabil, nu este exclus faptul ca in anul 2016 asociatii si/sau actionarii societatilor romanesti vor profita de aceste masuri si vor distribui sub forma de dividende profiturile obtinute in anii precedenti.

 

Atat reprezentatii Guvernului, cat si specialistii in domeniul fiscal, merg mai departe de avantajele ce pot fi obtinute in anul 2016 si considera ca masura reducerii impozitului pe dividende va contribui la obtinerea unor efecte economice pozitive prin cresterea volumului de investitii si va favoriza dezvoltarea companiilor de tip in Romania.

De asemenea, aceasta masura este menita sa incurajeze si reconsiderarea modului de organizare a grupurilor de companii romanesti si gestionarea cash-flowului la nivelul actionariatului.

 

Elena Cristina Mitrea

Consultant fiscal, Membru al Camerei Consultantilor Fiscali

office@acentria.ro

 

Despre autor
Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

curata fromularulTrimite