Unul dintre lucrurile pe care le-am apreciat la proiectele finanțate prin fonduri nerambursabile pentru care am oferit consultanță este faptul că am lucrat cu oameni remarcabili.
Pe Irina am cunoscut-o în urmă cu un an prin proiectul Start Up Nation. Am fost impresionată de încrederea pe care o avea în reușită proiectului, hotărârea de a-și dezvoltă afacerea și entuziasmul cu care s-a implicat în proiect.
Irina Badii lucrează cu perseverență la afacerea ei iTrad, oferind clienților servicii lingvistice de calitate (itrad.eu).
Care este viziunea unei tinere antreprenoare despre start-ul în propria afacere de succes poți află chiar de la ea, în interviul de mai jos:
Cum te-ai decis să participi la programul Start Up Nation 2017?
Lucram în regim PFA de 10 ani, iar lansarea programului a coincis cu planurile mele de a-mi deschide un SRL și de a transforma pasiunea mea pentru limbile străine într-un business. Astfel, cu un plan de afaceri bine pus la punct și cu ajutorul consultantului, am reușit să elaborăm un proiect pentru deschiderea unui birou de traduceri care a obținut 95 de puncte. Prin urmare, iTrad a fost unul dintre proiectele acceptate la finanțare.
Ce ți s-a părut cel mai dificil în acest program de finanțare?
Fiind un proiect de finanțare nou lansat, au existat foarte multe lacune in legislație, dar probabil lipsa de comunicare dintre agențiile statului, bănci și firmele câștigătoare a fost cel mai mare obstacol. În cazul iTrad, proiect finanțat prin credit punte, din cauza întârzierilor, implementarea a trebuit să se realizeze în jumătate de an și nu într-un an, cum era stipulat în contract. Astfel, m-am văzut în situația de a accelera totul și de a învăța din “fugă” ce înseamnă să fii antreprenor.
Ce riscuri ți-ai asumat conștient?
Principalul risc îl reprezintă obligația de a menține cele două locuri de muncă pe o perioadă de încă doi an de la încheierea implementării. Dincolo de acesta, mi-am asumat riscul de a-mi fi frică, de a fi copleșită uneori de tot ceea ce înseamnă trecerea de la postura de traducător la cea de antreprenor. Mi-am asumat lipsa unei formări manageriale și responsabilitatea pentru lucrările întregii echipe iTrad.
Cum te-a ajutat concret acest program de finanțare?
M-a ajutat să urgentez punerea în aplicare a visurilor mele. Prin programul Start-Up Nation am angajat tineri absolvenți, traducători de limbi de circulație internațională.
De asemenea, am achiziționat aparatură și tehnologie de ultimă generație.
Acest lucru ne ajută să optimizăm timpul de lucru și am închiriat un birou într-o zona foarte accesibilă și cunoscută, zona Unirii.
Ce planuri de viitor ai cu afacerea ta?
Planurile noastre vizează mărirea echipei, dat fiind că în prezent procentul nostru de încărcare este de 100% și în viitorul apropiat intenționăm să lărgim oferta de servicii prin cursuri de limbi străine.
Ne dorim ca iTrad să reprezinte alegerea cât mai multor companii și persoane fizice care au nevoie de servicii de traducere, interpretariat sau cursuri de limbi străine
Care sunt cele mai importante skill-uri pe care crezi că ar trebui sa le dezvolte un antreprenor pentru o afacere de succes?
În primul rând să pună suflet și pasiune în ceea ce face. Sloganul nostru este „Punem pasiune în fiecare cuvânt” și asta pentru că iTrad s-a născut din pasiune. Dacă toate celelalte abilități se pot învăța sau dobândi pe parcurs, pasiunea există sau nu. Într-adevăr nu este totul, dar de acolo ar trebui să pornească povestea fiecărui business.
Ce întrebări ar trebui să-și pună un antreprenor înainte să înceapă o afacere?
De ce? Oricât de banal ar suna, aceasta este prima întrebare pe care ar trebui să și-o pună orice antreprenor înainte de a începe o afacere. Astfel va afla care este motivația ce stă la baza acestei alegeri. E personală, sentimentală, materială?
O altă întrebare e Cât timp pot să dedic acestui business? Implicarea unui antreprenor în propriul business e esențială, în special în faza de implementare și de multe ori un program de 8 ore pe zi poate fi doar un vis frumos.
Unde îmi doresc să ajung cu acest proiect? Transpunerea în viitor ne poate ajuta să conștientizăm starea actuală, să înțelegem care sunt nevoile și acțiunile ce trebuie întreprinse gradual pentru atingerea obiectivelor.
Ce sfaturi ai da unui antreprenor la început de drum?
Să aibă încredere în forțele proprii și, în momentul în care se simte depășit de situație, să ceară sfatul specialiștilor.
În plus, să investească permanent în oamenii din echipă și în formarea lor. Să nu uite că nu e de ajuns ca angajatul să știe sau să știe să facă. Important e și ceea ce este el, ce obiective are și ce visează să devină.
Daca te-a inspirat povestea Irinei, un share si un like sunt intotdeauna binevenite :)