analiza financiara

Referitor la analiza financiara, află citind mai departe cum poți să evaluezi trendul business-ului tău. Astfel raportat la industria în care operezi vei avea o metodă mai bună de analiză. Acest lucru il vei face prin benchmarking.

Compară indicatorii companiei cu ratele medii ale industriei în care activezi sau cu indicatorii altor companii din domeniul respectiv.

Dacă ai înregistrat o rată de profitabilitate de 2%, însă rată medie a profitabilității industriei este de 10% atunci este clar că trebuie să cauți motivele în interiorul companiei.

Sau dacă rata profitabilității a scăzut foarte mult, în mod normal este un semnal de alarmă. Însă, în situația în care trendul ratei medii a profitabilității din industria respectivă este de asemenea, în scădere, acest lucru îți va oferi un “confort” că există o problemă la nivel de industrie. Astfel măsurile vor fi bazate pe acest lucru (căutarea altei nișe de piață, diversificare, etc).

Scuza pe care o găsesc cel mai des companiile pentru a nu folosi benchmarking-ul este că informațiile necesare analizei sunt greu de obținut.

Iată mai jos câteva surse de unde îți poți obține ușor datele pentru analiza financiara

  • Ministerul Finanțelor (click aici și vei accesa exact pagină în care dorești să obții informații despre o anumită companie pentru analiza financiara)
  • Institutul de Statistica: www.insse.ro/cms/
  • asociații, în funcție de industrie, care pot furniza analize de piață și rapoarte statistice (de exemplu pentru industria auto Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile APIA)
  • firmele specializate, pentru analize specifice (de exemplu analize financiare pe un anumit domeniu de activitate care acoperă regiuni geografice mari sau diferite piețe externe).

Pentru a parcurge ușor procesul de analiza prin benchmarking, citește mai departe etapele pe care să le urmezi

  1. În primul rând definește segmentul de business pe care vrei să-l analizezi. Poate fi o linie de producție sau anumite produse din companie.
  2. Stabilește indicatorii cheie pe care vrei să-i analizezi și care sunt relevanți pentru afacerea ta. Câteva exemple de indicatori pe care companiile îi folosesc în general pentru benchmarking sunt: marjă de profit, indicatori de lichiditate, viteză de rotație a stocurilor, productivitatea muncii, etc.
  3. Identifică companiile din domeniul tău de activitate care performează pe acel segment (“best-în-class”), în termeni de profitabilitate, costuri , productivitate muncii, etc.
  4. Calculează indicatorii cheie și compară-I cu cei obținuți de companiile identificate la punctul anterior.
  5. Analizează diferențele și stabilește un plan prin care să îmbunătățești și să monitorizezi indicatorii cheie. De exemplu în cazul în care constați că productivitatea muncii este mai mică decât la celelalte companii, măsurile pe care le poți luă pot fi îndreptate către reducerea timpului de lucru a oamenilor implicați în producție.

 

Important e să-ți amintești, că indiferent de industrie sau de categoria companiei, nu poți să schimbi sau să îmbunătățești ceva în afacerea ta dacă nu “măsori”mai întâi.

Care este metoda pe care tu o folosești cel mai eficient să-ți evaluezi business-ul ? Îmi poți răspunde, trimițând un e-mail la carmen.simionescu@acentria.ro.

Despre autor
Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

curata fromularulTrimite