
Cineva spunea ca daca Apple sau Coca-Cola si-ar pierde toate produsele si datele tehnice de realizare a acestora intr-un dezastru, companiile tot ar supravietui.
Dar daca toti consumatorii lor ar avea o pierdere de memorie si ar uitat totul despre Coca-Cola si Apple, aceste companii ar iesi din business.
De ce? Pentru ca brandul este cea mai importanta activa a unei companii.
Exista multe definitii pentru notiunea de brand, dar niciuna nu reuseste sa o acopere in intregime. Una dintre defintii prezinta brandul ca suma tuturor conexiunilor mentale pe care oamenii le fac in legatura cu un produs sau serviciu. Asadar, brandul este un obiect sau un serviciu, incarcat cu simboluri si semne, pentru a genera semnificatii si asocieri in mintea consumatorului.
Brandul trebuie sa reflecte misiunea, viziunea si valorile unei companii.
Da, brandul este o notiune abstracta, complexa si care nu poate fi reprezentata, dar cu siguranta are o influenta majora asupra celor mai importante notiuni concrete ale afacerii tale – cifra de afaceri.
Promovarea brandului
Ceea ce obtii in termeni de cote de piata, are legatura cu ceea ce investesti in publicitate.
Aceasta are un rol major in alegerea unui anumit brand, indiferent daca este procesata la un nivel ridicat sau scazut al atentiei. Cu alte cuvinte, percepem mesajele publicitare chiar daca nu le acordam importanta când le vedem sau le auzim. Informatiile livrate de ele se sedimenteaza in subconstient si se activeaza influentând decizia de cumparare, chiar daca nu implica o analiza constienta.
Aceste informatii despre brand, sedimentate atât la nivel constient, cât si subconstient, il definesc in mintea consumatorului si ii influenteaza atentia selectiva.
Concret, consumatorul acorda atentie informatiilor de care este interesat si celor despre un brand care ii este familiar.
De aceea publicitatea trebuie sa fie adaptata targetului brandului si sa nu inceteze dupa ce acesta a fost convins sa ia decizia de achizitie.
Asta pentru ca s-a demonstrat ca suntem interesati de mesajele de promovare ale produselor pe care le-am cumparat. De asemenea, s-a demonstrate ca simtim nevoia sa ne justificam alegerea facuta si corectitudinea deciziei luate.
Elementul cheie al strategiei de brand este pozitionarea. Prin acest proces se stabilesc calitatile si proprietatile brandului, atributele lui specifice ce duc la diferentiere si il particularizeaza in categoria de produs, facându-l astfel sa ocupe un loc in mintea consumatorului.
Pozitionarea trebuie sa aiba in vedere competentele brandului si personalitatea lui.
Un model consacrat de pozitionare include:
- stabilirea targetului – cui se adreseaza brandul,
- identificarea punctelor de diferentiere in categoria de produs – care sunt atributele specifice brandului, ce are el si nu au altele
- crearea acelui “reason to believe” – motivul pentru care consumatorii se incred in promisiunea brandului
In promovarea unui brand se tine cont de: identitatea, integritatea si imaginea lui.
Identitatea unica si relevanta este data de pozitionarea lui in mintea consumatorului.
Integritatea este indeplinirea promisiunii, a ceea ce afirmi prin pozitionare.
Imaginea consta in cucerirea afectiva a consumatorului.
Odata creat un brand, investitiile in promovarea lui nu trebuie sa inceteze. Astfel, ele consolideaza brandul si ii mentin notorietatea, ajutându-l sa ramâna pe primul loc in mintea consumatorului. Pe lânga prezentarea beneficiilor pe care le aduce un produs, publicitatea eficienta trebuie sa genereze emotii pentru a crea atasament fata de brand. Asta pentru ca diferentierea intre branduri se face mai mult la nivel emotional decât rational.
Legatura emotionala creata trebuie sa fie in acord cu valorile brandului care deriva din valorile companiei.
Asa cum afirma Philip Kotler, in prezent marketerii trebuie sa vizeze simultan mintea si spiritul consumatorului pentru a-i ajunge la inima.
[Guest Post ]
Articol scris de: Roxana Totolici
Despre Autor: Roxana este jurnalist, cu o experienta de 10 ani in domeniu, respectiv in presa de business si presa destinata femeilor.
Scurta prezentare a proiectului: Brandathlon este o competitie adresata antreprenorilor entuziasti, dornici de a-si depasi potentialul. Inscrierile sunt in plina desfasurare pana pe data de 15 septembrie, vor fi urmate de o perioada de jurizare si de Gala Brandathlon in cadrul careia va fi anuntat castigatorul proiectului de branding in valoare de 10.000 de euro oferit de agentia INOVEO. Primii 3 participanti care se inscriu pe site-ul www.brandathlon.com si introduc in formularul de inscriere numele ACENTRIA (la sursa de unde au aflat informatia) vor avea sansa sa participe gratuit.
Date de contact: Elena Paris , elena@inoveo.ro, 0754332766