
Cineva spunea ca acela care rade pe timp de criza a gasit pe cine sa dea vina.
Istoria ne invata cele mai importante lectii. Atat criza financiara din 1930 (“Great Depression”), cat si cea din 2007-2008 (“Great Recession”) au produs efecte similare, dar la intensitati diferite. S-a discutat foarte mult despre criza din 2007-2008 incercandu-se a se gasi cauzele, vinovatii sau a cuatifica efectele.
In momentul de fata, cel mai important lucru este ce lectii am invatat. Suntem pregatiti pentru a face fata la o noua criza financiara?
Voi puncta cateva tendinte pe care le-am remarcat in anul 2007-2008. In acea perioada lucram la una din cele mai mari companii de audit si consultanta si eram in contact direct prin proiectele pe care le aveam cu companiile care traversau criza si cautau solutii.
Multe aveau dificultati foarte mari. Dar, vestea buna este au fost companii care s-au descurcat bine in acea perioada. Mai mult, au fost afaceri infiintate atunci care au devenit ulterior foarte profitabile.
Ce au facut aceste companii? Cum s-au descurcat ?
Managementul eficient al cash-flow-ului
O problema foarte mare pe timp de criza sunt lichiditatile. Fara lichiditati nu poti sa asiguri continuitatea business-ului. Nu poti sa platesti angajatii, chiria, sa achizitionezi stocuri, sa platesti utilitatile sau taxele.
Si mai mult, nu poti sa speculezi oportunitatile pe care le ofera criza. Atat in 1930, cat si in 2007-2008, preturile activelor au scazut foarte mult. Terenurile, casele, cladiri de birouri, hoteluri s-au ieftin semnificativ.
De asemenea, doar simplu fapt ca o companie plasa banii in conturile de economii avea benefii mari. Dobanda la economii ajunsese chiar la 18% fata de 1 % cat este in mometul de fata. Se poate observa evolutia cursului in graficul de mai jos (sursa BNR).
De aceea se spune ca unii bogati au iesit din criza si mai bogati, adica cei care au avut lichiditati si au speculat oportunitatile. Iar o parte din cei care erau bogati si aveau doar active precum terenuri, hoteluri sau actiuni la bursa au iesit falimentari…
Solutia este sa administrezi eficient cash-ul si sa analizezi fluxurile de numerar din afacere.
Adaptarea activitatii
Companiile din anumite domenii au avut pierderi foarte mari in perioada 2007-2008.
De exemplu, in aceasta categorie intra companiile din domeniul cosntructiilor sau din domenii conexe cosntructiilor.
O masura pe care o aplica majoritatea companiilor atunci cand au dificultati financiare este reducerea costurilor. Si primele bugete “taiate” pe timp de criza sunt cele legate de: consultanta, training, maketing, publicitate si teambuilding.
Daca ai un busiess intr-un domeniu cu risc mare pe timp de criza, cauta nise de piata alternative pe care sa te dezvolti sau diversifica activitatea
Analiza portofoliului de produse
Nu putine au fost companiile care in 2007-2008 au inchis anumite linii de productie. Au ales aceasta strategie, tocmai pentru a-si concentra eforturile catre acele produse cu valoare adaugata mare.
Un instrument util de analiza a portofoliului de produse este Matricea BCG (Boston Consulting Group Matrix). Cu ajutorul celor patru cadrane de mai jos, poti stabili strategia potrivita pentru fiecare categorie de produse.
Analistii economici previzoneaza o noua criza financiara, insa nu stim cu certitudine cand se va intampla sau daca se va intampla (sau poate deja a inceput …). Sa iei masuri doar in momentul in care se declanseaza criza, iti asumi un risc foarte mare. Este ca si cum te arunca cineva in apa si nu stii sa inoti.
Te invit sa analizezi business-ul tau si sa vezi:
- daca iti administrezi eficient lichidatiatile (“cash-flow-ul”),
- daca domeniul tau de activitate iti poate aduce profit si pe timp de criza
- care sunt domeniile profitabile pe timp de criza
- daca iti poti extide activitatea pe pietele externe
- care din produsele sau serviciile pe care le oferi sunt cele mai profitabile?
Care crezi ca e cea mai importanta masura pe care o companie o poate lua pentru a se pune la „adapost” de o posibila criza financiara?
Daca ai un raspuns sau daca ai trecut cu business-ul tau prin criza din 2007, te invit sa-mi scrii la carmen.simionescu@acentria.ro
Foarte valoros articol.
Cred ca partea de lichiditati este cea mai importanta. Pe timp de crestere economica fa economii pentru ca apoi sa investesti pe timp de criza
Rezerve de lichiditati și fidelizarea clienților.