partnership

 

 Cum ne alegem partenerii de proiect?

In majoritatea proiectelor pe fonduri europene, in special pe cele in care valoarea finantarii este mare, sunt incurajate parteneriatele.

Ce inseamna acest lucru?

Practic, initiatorul ideii de proiect (solicitantul) poate crea un consortiu cu mai multe companii pentru a realiza impreuna proiectul. Lucrul acesta este extraordinar, pentru ca se pot asocia activitati complementare.

De exemplu pentru o aplicatie IT pentru module electronice se pot asocia in parteneriat pentru finantare nerambursabila, o companie care dezvolta software si o companie care dezvolta module electronice.

 

Ce este important la un parteneriat?

Iata ma jos 3  intrebari esentiale la care e bine sa raspunzi inainte de a intra intr-un parteneriat pentru finantare nerambursabila:

  • Sunt potentialii parteneri eligibili pentru acest apel de proiecte?

Atat solicitantul, cat si partenerii trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii de eligibilitate. Daca partenerii nu sunt eligibili, proiectul va fi respins.

  • Aduc partenerii valoare adaugata proiectului?

Pentru un proiect implementat cu succes este foarte important ca partenerii sa preia activitati din proiect pe care ei sunt specializati si sa aduca valoare proiectului in ansamblu.

  • Potentialii parteneri au aceeasi viziune de business?

Daca partenerii din proiect nu sunt pe aceeasi lungime de unda si nu au o viziune comuna asupra proiectului, sunt sanse sa ii schimbi pe masura ce proiectul avanseaza. Asta inseamna timp si reurse consumate. Asigura-te ca aveti o viziune comuna, inca de la inceput.

  • Partenerii participa cu resurse proprii la proiect?

Este foarte important ca partenerii sa fie sustenabili financiar si sa participe cu resurse financiare in functie de activitatile in care sunt implicati. Acest lucru va diminua contributia financiara a beneficiarului, si in acelasi timp, creaza si un echilibru in relatia de parteneriat si in alocarea resurselor.

 

Raspunde cel putin la aceste intrebari inainte de a intra intr-un parteneriat si vei evita multe din neplaceri pe parcursul implementarii proiectului.

 

 

Despre autor