Ce este Start Up Nation Romania

Start Up Nation Romania reprezinta un program guvernamental care sprijina infiintarea si sustine dezvoltarea pe parcursul unui an de zile a afacerilor mici. Acest program a fost lansat in premiera in Romania in 2017. In acest sens, statul a pus la dispozitie antreprenorilor 200.000 de lei (aprx. 44.000 euro) nerambursabili pentru fiecare proiect.  Au fost aprobate la finantare aprox. 8600 de proiecte. Aceasta finantare se realizeaza atat din bani alocati fondurilor europene, cat  si din bani de la bugetul de stat.

Pentru anul 2017, programul Start Up Nation Romania prevedea ca si criterii de eligibilitate:

 • sa ai o firma infiintata in 2017
 • sa nu ai datorii la bugetul de stat
 • sa nu ai o companie in care sa fi desfasurat aceeasi activitate (acelasi cod CAEN) pe care urmeaza sa obtii finantare.

Etapele programului START UP NATION Romania  au fost:

 • pe 06 iunie s-a publicat oficial ghidul final
 • pe 15 iunie s-a lansat programul, aplicatia fiind deschisa pentru depunerea planurilor de afaceri timp de 30 de zile
 • lista finala cu proiectele admise a fost publicat la finalul lunii octombrie.

Reglementarile in vigoare prevad ca pentru proiectele aprobate, antreprenorii sa semneze contractele de finantare pana cel tarziu pe 29 septembrie. Acest termen a fost cu mult depasit. Astfel ca in luna noiembrie inca se semneaza acorduri de finantare si acte aditionale, denaturand planificarea si graficul de rambursare din planul de afaceri.

Cum a decurs evaluarea proiectelor in 2017:

In cadrul programului lansat anul acesta au fost inregistrate aproximativ 20.000 de planuri de afaceri, din care 70% au fost depuse in ultimele 5 zile de inscrieri. Din acestea, doar primele 10.000, din punct de vedere al punctajului, au fost luate in considerare pentru a fi evaluate. 

Dupa o scurta analiza a listei cu proiecte aprobate observam faptul ca nicio firma nu are un punctaj mai mic de 90 de puncte.  

Rata de respingere a proiectelor este de aproximativ 20% .

Cateva din motivele respingerii pot fi: 

 • inregistrarea gresita in aplicatie,
 • nerespectarea criteriilor de eligibilitate,
 • inconsistenta in planul de afaceri,
 • necorelarea previziunilor financiare cu planul de afaceri,
 • obiective care nu sunt fezabile etc.

La clasamentul pe orase, Bucurestiul ocupa primul loc  cu 2.926 afaceri inregistrate, fiind urmat de Cluj, cu 2.289 de proiecte depuse. O diferenta foarte mica, avand in vedere faptul ca in capitala sunt de trei ori mai multi locuitori decat in Cluj. In schimb, cand vine vorba de rata potentiala de succes la finantare, Clujul detine o rata de 54%, fata de Bucuresti, care are o rata potentiala de succes de 47%.

Va exista Start Up Nation Romania si in 2018?

Surse din cadrul echipei de coordonare a programului sustin ca se va organiza o a doua editie pentru anul 2018. De asemenea, se preconizeaza anumite schimbari, precum: participarea antreprenorilor la finantare (rata de cofinantare). Ramane de vazut la inceputul anului 2018 care va fi decizia oficiala si noile criterii de eligibilitate.

Ca si concluzie, acest program este o oportunitate foarte buna pentru ideile de afaceri care au nevoie de finantare.

Insa, dupa experienta de anul acesta pe care am avut-o ca si consultanti, este clar ca sunt aspecte pe care statul ar trebui sa le imbunatateasca. Cateva zone de luat in considerare ar fi: o mai mare disponibilitate de comunicare cu antreprenorii a persoanelor din cadrul agentiilor (macar in etapa de implementare), criterii clare si cuantificabile (de exemplu, clarificarea factorului „inovativ”), respectarea graficului de evaluare, crearea unor sanse reale la finantare si pentru antreprenorii care dezvolta afaceri pe servicii si comert.

Despre autor
Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

curata fromularulTrimite