0081

 

Te-ai gandit de ce din 45000 proiecte depuse, mai putin de jumatate au fost aprobate? Iata mai jos doar cateva din motivele pentru care se intampla acest lucru:

 

1. Alegerea eronata a programului de finatare

Programul de finantare se alege dupa ce s-a stabilit mai intai scopul proiectului, valoarea investitiei si sursele proprii de finantare. Daca te gandesti sa incepi sa cauti un program de finantare fara a face o analiza interna, sunt sanse mari ca proiectul sa nu fie fezabil. Fie vei constata ca nu ai suficiente resurse proprii, fie investitia nu are legatura cu activitatea pe care o desfasori si astfel nu vei obtine rezulatatele planificate.

De asemenea, trebuie analizate cu atentie ghidurile de finantare pentru a verifica criteriile de elibilitate. Altfel, poti constata dupa ce ai depus aplicatia ca firma nu este eligibila, acestea fiind cauzele multor situatii in care proiectele sunt respinse.

2. Codul CAEN neeligibil

Aceasta este o problema frecvent intalnita. Codul CAEN al firmei tale fie nu se incadreaza in lista codurilor CAEN eligibile mentionate in program, fie nu este autorizat la data depunerii aplicatiei. Pentru a verifica daca un cod CAEN este autorizat se verifica Certificatul Constatator emis de Registrul Comertului la capitolul “activitati autorizate”.

3. Neincadrearea in categoria de intreprindere eligibila

Este foarte important sa identifici corect categoria intreprinderii (IMM, micro, întreprindere mare), pentru ca in functie de asta vei sti spre ce programe de finantare sa te indrepti. Programele de finantare sunt specifice pe categorii de intreprinderi.

O eroare des intalnita este faptul ca intreprinderile care fac parte dintr-un grup (>50%) nu calculeaza criteriile de clasificare (numar de angajati, cifra de afaceri, total active ) la nivel consolidat. Astfel, o companie cu < 9 angajati la prima vedere pare sa fie micro, insa daca este detinuta de un grup cu > 250 de angajati, atunci va intra in categoria întreprindere mare.

 4. Necorelarea obiectivelor cu activitatile si proiectiile financiare

Practic, activitatile reprezinta modalitatea prin care obiectivele sunt indeplinite. Daca firma stabileste un obiectiv specific „cresterea productivitatii muncii cu 10%” atunci o parte din activitatile si subactivitatile stabilite in proiect trebuie sa fie legate de acest lucru. Altfel spus, fiecare activitate trebuie legata si corelata de un obiectiv specific.

O alta problema este faptul ca obiectivele nu se coreleaza cu proiectiile financiare. De exemplu daca iti stabilesti un obiectiv specific „cresterea anuala a cifrei de afaceri cu 10%” , atunci este clar ca proiectiile financiare vor trebui sa reflecte acest lucru.

5. Lipsa surselor proprii de finantare

Inainte de a incepe elaborarea unui proiect, inca din faza de analiza, trebuie stabilit daca firma are resurse proprii („cash”) de finantare. Chiar si in programele de finantare in care rata de finantare este de 100%, anumite chletuieli sunt neeligibile, iar in acest caz acestea trebuie suportate de companie.

Exista riscul ca in faza de implementare platile sa intarzie, iar firma sa nu poata sa deruleze activitatea finantata intrand in incapacitate de plata. In plus, nu trebuie sa uiti ca dupa ce proiectul a fost aprobat, compania are nevoie de cash astfe incat sa faca primele achizitii, conform graficului de derulare a activitatilor.

Despre autor